
Chip Design: From Academia to Big Business
9 April 2025
Nye samfundsudfordringer er opstået som en del af den nye geopolitisk verdensorden, den løbende globale konkurrencesituation og teknologiudviklingen. Danish Sound Cluster ser disse udfordringer som nye innovationsmuligheder og har til opgave at samle lydbranchens aktører til at stå stærkt fremadrettet:
Som Draghi-rapporten ultimo 2024 påpeger skal EU lukke innovationskløften ved at lægge større handlekraft blandt EU’s styrkepositioner. Lydområdet er som mange andre teknologiområdet globalt konkurrenceudsat med store spillere inden for konsumentelektronik. Danmark har i årtier været et af de internationale ”hotspots” på lydområdet og kan derfor karakteriseres som en de europæiske styrkepositioner. Ifølge en ATV-analyse er lydsektoren blandt de 4 stærkeste af 11 danske teknologisektorer målt på patenter og videnskabelige internationale publikationer pr. indbygger. Den danske lydindustri er særdeles globalt orienteret, genererer en årlig omsætning på ca. 85 mia. DKK og eksporterer for ca. 68 mia. DKK svarende til 4 % af den samlede danske eksport. Denne position skal bevares og udbygges.
En anden global bevælgelse er brancheglidningen mellem forbrugerelektronik og det mere professionelle marked. Danish Sound Cluster har derfor også en vigtig opgive i at skabe tættere samarbejde mellem den etablerede lydbranche, forskningsmiljøerne og det voksende startupmiljø for at skærpe forretningsmodellerne og markedspositionen.
Lydindustrien risikerer at miste tempo og konkurrencefordele, hvis der bliver mangel på mikrochips og andre komponenter grundet den geopolitiske udvikling. Danmark er for lille et samfund til at huse større produktioner, men kan bidrage på europæisk plan ved at styrke vidensmiljøer/uddannelser omkring chipdesign og udvikling af nye materialer. Der er aftalt fælles aktiviteter mellem det netop åbnede Danish Chips Competence Centre og Danish Sound Cljuster med henblik på at supportere chipdesign til danske SMV’er.
Lydteknologi spiller en betragtelig rolle i forsvarssammenhæng og industrien oplever i stigende grad behov og mulighed for at bidrage fx hjælp til kommunikation og taleforståelse under vanskelige forhold samt detektion af fly og droner, herunder undervandstroner, ved hjælp af lyd. Hertil kommer reduktion af støj fra forsvaret: flyvestationer, skydebaner mv. Danish Sound Cluster vil forfølge disse muligheder i tæt samarbejde relevante aktører.
Udviklingen inden for god lyd stopper formentlig aldrig, hvilket medlemskredsen omkring Danish Sound Cluster også afspejler. Listen af områder er lang (og eksemplerne nedenfor er ikke udtømmende):
9 April 2025
13 June 2024
14 March 2023
25 October, 2022
14 October, 2022
5. juli 2022
Tøv ikke med at kontakte Jens Nedergaard, jn@danishsoundcluster.dk – tlf. 31621315
Indtast din e-mailadresse for at registrere dig til vores nyhedsbrev, som sendes regelmæssigt.