Lydteknologi som styrkeposition

Nye samfundsudfordringer er opstået som en del af den nye geopolitisk verdensorden, den løbende globale konkurrencesituation og teknologiudviklingen. Danish Sound Cluster ser disse udfordringer som nye innovationsmuligheder og har til opgave at samle lydbranchens aktører til at stå stærkt fremadrettet:

  • Fastholde styrkepositionen i et globalt konkurrenceudsat marked
  • Styrke forsyningskæder – fx inden for chip-teknologi
  • Kombinere forsvars- og lydteknologi – fx taleforståelse i vanskelige situationer, dronedetektion vha. lyd mv.
  • Teknologiudvikling inden for AI, 3D lyd mv.

Global konkurrence og brancheglidninger

Som Draghi-rapporten ultimo 2024 påpeger skal EU lukke innovationskløften ved at lægge større handlekraft blandt EU’s styrkepositioner. Lydområdet er som mange andre teknologiområdet globalt konkurrenceudsat med store spillere inden for konsumentelektronik. Danmark har i årtier været et af de internationale ”hotspots” på lydområdet og kan derfor karakteriseres som en de europæiske styrkepositioner. Ifølge en ATV-analyse er lydsektoren blandt de 4 stærkeste af 11 danske teknologisektorer målt på patenter og videnskabelige internationale publikationer pr. indbygger. Den danske lydindustri er særdeles globalt orienteret, genererer en årlig omsætning på ca. 85 mia. DKK og eksporterer for ca. 68 mia. DKK svarende til 4 % af den samlede danske eksport. Denne position skal bevares og udbygges.

En anden global bevælgelse er brancheglidningen mellem forbrugerelektronik og det mere professionelle marked. Danish Sound Cluster har derfor også en vigtig opgive i at skabe tættere samarbejde mellem den etablerede lydbranche, forskningsmiljøerne og det voksende startupmiljø for at skærpe forretningsmodellerne og markedspositionen.

Forsyningssikkerhed for elektronikbranchen

Lydindustrien risikerer at miste tempo og konkurrencefordele, hvis der bliver mangel på mikrochips og andre komponenter grundet den geopolitiske udvikling. Danmark er for lille et samfund til at huse større produktioner, men kan bidrage på europæisk plan ved at styrke vidensmiljøer/uddannelser omkring chipdesign og udvikling af nye materialer. Der er aftalt fælles aktiviteter mellem det netop åbnede Danish Chips Competence Centre og Danish Sound Cljuster med henblik på at supportere chipdesign til danske SMV’er.

Lydteknologi i forsvarssammenhæng

Lydteknologi spiller en betragtelig rolle i forsvarssammenhæng og industrien oplever i stigende grad behov og mulighed for at bidrage fx hjælp til kommunikation og taleforståelse under vanskelige forhold samt detektion af fly og droner, herunder undervandstroner, ved hjælp af lyd. Hertil kommer reduktion af støj fra forsvaret: flyvestationer, skydebaner mv. Danish Sound Cluster vil forfølge disse muligheder i  tæt samarbejde relevante aktører.

Løbende videreudvikling af lydteknologi

Udviklingen inden for god lyd stopper formentlig aldrig, hvilket medlemskredsen omkring Danish Sound Cluster også afspejler. Listen af områder er lang (og eksemplerne nedenfor er ikke udtømmende):

  • Bedre algoritmer og digital signalbehandling, herunder ikke mindst brugen af kunstig intelligens og optimeret chipdesign fx ”automatisk støjreduktion” kræver anvendelse af kraftigere signalprocessorer og udvikling af mere effektiv software og talegenkendelse.
  • Lydprodukter skal fylde mindre og være mere energioptimale (væksten i små bærbare produkter -’hearables’/ ”wearables” stiger voldsomt)
  • Flere enheder i samme fysiske rum, der kan sikre bedre oplevelser f.eks. i bil, hjem eller biograf herunder forhindring af forsinkelser mellem enheder. Ikke mindst lyd i automobiler er i stærk vækst.
  • Øget brug af app brugergrænseflader, så brugerne får en mere intuitiv løsning og dermed større udbytte af lydprodukterne
  • 3D / “Immersive Sound” -teknikker, der giver mulighed for en mere præcis positionering og bevægelse af lyd i 3D og som dermed bidrager til at skabe helt nye lydoplevelser.
  • Optimering af større koncertformater, herunder sikring at alle koncertgængere får samme lydoplevelse.
  • Bedre testfaciliteter, forbedrede materialevalg og digitale simuleringsværktøjer inden fysisk produktion skaber bedre lydprodukter som højttalere og mikrofoner.
  • Ny forståelse for den grundlæggende fysiologisk opfattelse af lyd og dermed nye principper for udvikling af audiologiske produkter.
  • Talesyntese – også efter nationale sprogmodeller og dialekter fx. dansk – giver bedre interaktion og brugeroplevelser.
  • Nye musikinstrumenter og lyddesignværktøjer skaber nye lydoplevelser i musik og andre kunstformer.
  • Nye mere effektive kommunikationsteknologier fx den nye Bluetooth standard (”LE”) der både bruger mindre energi og giver større funktionalitet. Et eksempel herpå er ”Auracast”, der distribuerer lyd digitalt til mange samtidig, hvilket f.eks. de nyeste høreapparater har indbygget.
Eksempler på events om temaet:
Projekter og publikationer i Danish Sound Cluster regi:
Intereseret i at indgå et innovationssamarbejde inden for området?

Tøv ikke med at kontakte Jens Nedergaard, jn@danishsoundcluster.dk – tlf. 31621315