Bæredygtig lyd

Som alle andre sektorer skal lydindustrien forfølge potentialer, der sikrer et bæredygtig samfund.

Branchen har – udover det indlejrede fokus på støjreduktion – en stærkt stigende bevidsthed om at leve op til bl.a. FN verdensmål, klimalov og EU-rapporteringskrav.

Genbrug og genanvendelse af forbrugerelektronik 

Det miljømæssige footprint fra lydindustrien ift. produktion af elektronikudstyr handler primært om typerne af forbrugte materialer snarere end om mængderne. 

Som importører og producenter af elektriske produkter er lydindustrien medansvarlige for at genbruge eller bortskaffe elektronisk affald (og snart emballage) på en miljømæssig ansvarlig måde. Det er dog ikke alt elektronikaffald, der kommer til genbrugsstationen for at blive genbrugt eller genanvendt, og ikke alle virksomheder ved, hvordan de skal overholde reglerne på dette område.

Mønsterbryderen Bang og Olufsen har med ”Beosound Level” udviklet den allerførste Cradle to Cradle Certified® højttaler i forbrugerelektronikbranchen, og har dermed påvist at det er muligt at foretage et paradigmeskift fra et lineært til et cirkulært system i forbrugerelektronikbranchen. 

Der arbejdes på at etablere et egentligt projekt på en fælles industriløsning om at øge bæredygtighed i forbrugerelektronik. I samarbejde med TÆNK / Forbrugerrådet, brancheorganisationen Applia og Dansk Erhverv har Danish Sound Cluster indsendt ansøgning på et projekt, der skal frembringe konkrete tiltag til en mere bæredygtighed omkring forbrugerelektronik, fx øget levetid, bedre mulighed for reparation og recirkulering af elektronikaffald ved produktets ”end-of-life”.

Reduktion af strømforbrug i forbrugerelektronik

Elektronik bruger strøm og branchen ser naturligvis på hvordan man kan skabe automatiserede løsninger, der nedsætter strømforbruget samt hvorledes man kan påvirke forbrugeradfærd i en mere bæredygtig retning. 

På høreområdet og andre områder med batteridrevet mikroelektronik er der helt naturligt er stærkt incitament til lavt strømforbrug for at sikre længst mulig “oppetid” inden næste opladning.  Lavt strømforbrug er en konkurrenceparameter.

Bæredygtighed og akustikmaterialer

Inden for akustik- og byggebranchen er der stor aktivitet og eksperimenteres med alt fra biobaserede lofts- og vægplader og genbrug af byggematerialer til upcycling af materialer (fx tekstil, plast, mm.) i akustikregulerende produkter. Feltet har stor opmærksomhed på reduktion af udledninger, men også på, hvordan bæredygtigt indeklima i form af fugt, ventilation, akustik og afgasning påvirker vores trivsel.

Social bæredygtighed, lyd og akustik

I spændingsfeltet mellem mennesker, lyd og teknologi dukker aspekter af social bæredygtighed op. Her arbejder branchen med, hvordan lyd og tilpassede akustiske forhold kan fremme solidaritet, inklusion, tolerance og respekt for forskelligheder. Velfungerende lydmiljøer – ude som inde – er med til at fremme sundhed, trivsel og energien til at deltage i samfundet. Der arbejdes bl.a. med disse spørgsmål:

  • Hvad gør støj for oplevelsen af byrummet – ift. tryghed, lyst til at deltagelse i samfundet mv.?
  • Hvordan kan optimal (bygnings)akustik i skoler, på arbejdspladser, offentlige institutioner, restauranter, m.fl. fremme inklusion af personer med særlige behov (hørenedsættelse, lydsensitivitet, autisme, angst, demens, mm.)?
  • Hvordan kan optimale lydforhold øge arbejdsglæde og overskud i hverdagen – for alle?
  • Hvordan kan vi udvikle Virtual Reality oplevelser (med optimal lyd), hvor personer med særlige behov kan ”træne” en situation eller få fx en koncertoplevelse, som man ellers pga. sit handicap aldrig ville kunne få?
Forebyggelse af høreskader

WHO advarer mod, at over 1 milliard unge er i risiko for at få høreskader på grund af de måder, de omgås musik på, fx ved massiv brug af høretelefoner, høj lyd til koncerter, sport-events og lignende. Når hørelsen belastes tidligt i livet, risikerer man også at få nedsat hørelse tidligere, og flere og flere vil dermed få nedsat hørelse fra 40-50 års alderen samt risiko for tinnitus.

Sammen med Høreforeningen og musikbranchen deltager Danish Sound Cluster i forebyggelsesaktiviteter og kampagner omkring brug af headsets, deltagelse i koncerter og festivalarrangementer mv. Der udvikles også løsninger i selve lydprodukterne, der giver mulighed for at sætte øvre grænser for lydtryk samt give advarsler om højt lydniveau.

Netværksaktiviteter i Danish Sound Cluster

Danish Sound Cluster har etableret et netværk om bæredygtig omstilling på tværs af lydindustriens fokusområder med henblik på at blive klogere på Best-Practice, cirkulære forretningsmodeller, Life Cycle Assessment (LCA), løsninger til egen produktion og distribution samt – ikke mindst – udvikle fælles og kollektive værdikæder med henblik på genanvendelse.

Danish Sound Cluster

Hold dig opdateret

Tilmeld vores nyhedsbrev: